CinemaBlog: Films op de plank

Een bestaand woord of niet, maar het woord ‘filmjaar’ gebruiken we als filmliefhebbers regelmatig. Een prettig woord om ‘de oogst’ van dat jaar te bespreken. Lang niet ieder filmjaar is te vergelijken met weer een ander filmjaar. Filmjaar 2020 was in ieder geval met geen enkel ander jaar te vergelijken. 

In 2020 werd film na film uitgesteld omwille van de coronamaatregelen. Maar je zal je afvragen, ‘wat in het vat zit verzuurt niet’. Die stelling is gedeeltelijk juist. Een groot aantal films worden (soms zonder nieuwe datum) naar voren geschoven. De nieuwste James Bond ‘No Time To Die’ is daar een groot voorbeeld van. De aantal keren dat deze release is uitgesteld is aanzienlijk. We adviseren dan ook om de nieuwe datum (herfst 2021) maar dunnetjes met potlood in je agenda te noteren. 

 

Sommige films krijgen helaas geen nieuwe plek op de bioscoopagenda. Er zijn een aantal films waarbij de film een grote sprong over de bioscoop heen maakt en direct terechtkomt op de alom bekende streamingdiensten. Een keuze die in de filmwereld, bioscoopwereld en onder bezoekers niet altijd word gewaardeerd. De wens van de Hollywood om een film waar jarenlang aan is gewerkt terug te zien op het grote witte doek is groot. Het blijven lastige afwegingen die huidige filmeigenaren moeten maken. En de bezoekers? Die missen de bioscoop ook, maar worden toch bij gebruik aan leuke uitjes graag thuis vermaakt. 

 

Hoe dan ook, 2021 gaat hopelijk een goed gevuld filmjaar opleveren. De geplande films uit 2020 en de al geplande films uit 2021 gaan er hopelijk samen voor zorgen dat de stekker weer even uit de TV gaat en zal worden ingeplugd in de projectoren van de bioscoopzalen.  

 

P.s. normaal gesproken sluiten we graag af met de agenda voor de komende maanden. Er is zoveel onzeker dat we de keuze hebben gemaakt om door te verwijzen naar onze website. Daar is de meest actuele informatie te vinden. Films die je o.a. kunt verwachten zijn: ‘Slag om de Schelde’ en ‘Wonder Woman 1984’.