CinemaBlog: Het bijzondere 'Slag om de Schelde'

Inmiddels weten we dat de filmladder met verwachte films door het rondwarende coronavirus sterk onderhevig is aan (last-minute) wijzigingen. Mochten de bioscopen de komende weken hun deuren toch geopend mogen houden worden we door regisseur Matthijs van Heijningen getrakteerd op een aangrijpende film: 'De Slag om de Schelde'. De regisseur neemt ons samen met zijn internationale cast terug naar november 1944 waar tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar vechten op het Zeeuwse Walcheren. Deze film is om alles bijzonder. 

Nog nooit werd dit keerpunt in de Tweede Wereldoorlog in Hollywood verfilmd. Zelfs Gijs Blom en Suzan Radder die de hoofdrollen in de film gaan vertolken hadden nog nooit over 'De Slag' gehoord. Toch gaat het om een cruciaal hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog. Het boek ‘Slag om de Schelde 1944’ uit 2019 noemt de episode van beslissend belang voor de Duitse nederlaag in het Westen. 

 

Het verhaal wordt verteld vanuit drie lijnen: die van de Engelse piloot William die met zijn vliegtuig neerstort op Schouwen-Duiveland, een rol gespeeld door de Britse acteur Jamie Flatters, bekend van de Avatar films; die van de tiener Marinus - gespeeld door Gijs Blom - die zich aangetrokken voelt tot de NSB en die van Teuntje (Susan Radder), een meisje dat door haar broer die bij het verzet zit, onverwacht bij de strijd betrokken raakt. De leeftijd van de hoofdpersonen moet het mogelijk maken dat jongeren zich erg met de karakters gaan identificeren en nadenken over het maken van keuzes. 'Het is nu weliswaar geen oorlog,' legt De Levita uit, 'maar wat doe je als het dat wel is? Doe je niks? Word je actief? 

 

Er zijn nog enkele personen die de slag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van dichtbij hebben meegemaakt. De producent heeft hen uitgenodigd om ervaringen uit te wisselen en hun verhaal te vertellen.

 

De film is een kostbaar project geworden, met 14 miljoen is de film één van de duurste Nederlandse producties ooit.